RSS

Analisis Bakal Jet Pejuang Baru TUDM, 2015.




Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) atau Royal Military Air Force (RMAF), Malaysia mengumumkan akan menggantikan Pesawat Mig-29 buatan Russia dengan jet pejuang yang lain menjelang 2015. MiG-29 akan bersara atau disimpan didalam stor dan berkemungkinan digantikan dengan salah satu jet pejuang Kesatuan Eropah dan Perancis ini. Berita ini telah diumumkan oleh Panglima TUDM, Tan Sri Rodzali Daud.


Teruskan bacaan untuk melihat analisis penuh :)


1) Eurofighter Typhoon
Eurofighter Typhoon
Gray sleek jet fighter overflying clouds
A Eurofighter Typhoon of the Austrian Air Force
RoleMultirole fighter
ManufacturerEurofighter GmbH
First flight27 March 1994[1]
Introduced4 August 2003
StatusOperational
Primary usersRoyal Air Force
Luftwaffe
Italian Air Force
Spanish Air Force
See Operators section for others
Number built>260 as of January 2011[2]
471 ordered (as of January 2009)
Unit cost€90 million (system cost Tranche 3A)[3]
£125m (including development + production costs)[4]
Developed fromBritish Aerospace EAP
VariantsEurofighter Typhoon variants


2) Rafale


Rafale
A Rafale B (foreground), and a Rafale C (background) of the French Air Force
RoleMultirole fighter aircraft
National originFrance
ManufacturerDassault Aviation
First flight4 July 1986
Introduced4 December 2000
StatusIn production, in service
Primary usersFrench Air Force
French Navy
Program cost€39.6 billion (1 January 2008[1])
Unit costRafale C: €64 million, US$82.3 million (flyaway cost, 2008)[1]
Rafale M: €70 million, US$90.5 million (flyaway cost, 2008)[1]
Unit cost: €163 million US$227.8 million 2010)[2

Tetapi, berdasarkan dasar ketenteraan Malaysia, kita belum pernah membeli jet-jet pejuang dari kesatuan Eropah. Maka penganalisis ketenteraan mengatakan TUDM tidak mungkin membeli jet-jet pejuang diatas atau blok Eropah kerana ia akan membebankan dari segi pembekalan alat ganti, perbezaan piawaian, manual kerja dan juga perbezaan peralatan workshop. Malaysia sebelum ini telah menggunakan pesawat dari America (Hornet, Tiger) dan Russia (Mig, Sukhoi).

Jadi penganalisis mengatakan mungkin TUDM akan membeli F-18 Superhornet kerana Malaysia telah pun mempunyai 8 buah F-18D Hornet dan prestasinya memuaskan.
F-18D Hornet
3) F-18 Superhornet


F/A-18E/F Super Hornet
Top view of grey jet fighter banking away from camera. Under the fuselage is an external fuel tank
U.S. Navy F/A-18F Super Hornet conducts a mission over the Persian Gulf
RoleCarrier-based multirole fighter
National originUnited States
ManufacturerMcDonnell Douglas
Boeing Defense, Space & Security
First flight29 November 1995
Introduced1999
StatusIn production
Primary usersUnited States Navy
Royal Australian Air Force
Produced1995–present
Number built500 as of April 2011[1]
Program costTotal procurement: US$4.85 billion (through FY2011)[2]
Unit costUS$55 million (2011 flyaway cost)[3][4][N 1]
Developed fromMcDonnell Douglas F/A-18 Hornet
VariantsBoeing EA-18G Growler

Tetapi jika America tidak ingin melepaskan BCRAAM AIM 120 C7 kepada Malaysia ( Setakat ini, di rantau kita hanya Singapore sahaja yang mempunyai sistem missile ini), Malaysia akan memilih pesawat Eurofighter Typhoon.
BCRAAM AIM 120 C7
Perdana Menteri kita baru-baru ini telah melakukan satu lawatan formal ke UK dan melawat kilang Eurofighter GmBH, pengeluar jet pejuang Eurofighter Typhoon dan berbincang tentang pembelian pesawat tersebut. Agenda sebenar Malaysia adalah untuk mengugut/ugut AS supaya melepas sistem BCRAAM AIM 120 C7 kepada Malaysia atau mengalami kerugian kerana ekonomi dunia pada waktu ini dalam keadaan kritikal dan kebanyakan syarikat pengeluar bersungguh-sungguh untuk menjual pesawat mereka. Jika AS tidak juga melepaskan sistem ini, maka sumber kewangan mereka akan hilang. Bravo Malaysia!haha

THE END

credit 2 militaryofmalaysia.net


45 Responses to "Analisis Bakal Jet Pejuang Baru TUDM, 2015."
HAFIZAL berkata...[Reply to comment]

hebat2...dan cangih2 belaka


7 Disember 2011 10:18 PTG
maverick berkata...[Reply to comment]

BCRAAM AIM 120 C7 tu memang patot dilepaskan kepada Malaysia kerana jarak operasi misil ini agak jauh berbanding yang sedia ada..


27 Disember 2011 9:06 PTG
faeizx berkata...[Reply to comment]

@HAFIZALhaha..ganah2


30 Disember 2011 1:36 PTG
faeizx berkata...[Reply to comment]

@maverickowh..sbb 2 singaopre hasut us x bagi malaysia kn..hehe


30 Disember 2011 1:37 PTG
Tanpa Nama berkata...[Reply to comment]

rase AAM paling best AIM-120 AMRAAM tp y pakai missile nih hanya jet F22 ngan F35 (JSF)... klau dpt missile nih lg best~ tp xtau la plakkan klau BCRAAM AIM 120 C7 ni lg baru dr AIM-120 AMRAAM


14 Januari 2012 10:33 PTG
Tanpa Nama berkata...[Reply to comment]

baik malaysia beli su50 russia pesawat abru niiii


23 Ogos 2012 11:51 PG
zulkarnai is an Army Personel.( Aree Bihunsup Ex Service ) berkata...[Reply to comment]

wow ..memang hebat ..canggih, pasti nya menerujakan...


12 Oktober 2012 8:46 PG
zulkarnai is an Army Personel.( Aree Bihunsup Ex Service ) berkata...[Reply to comment]

wow ..memang hebat ..canggih, pasti nya menerujakan...


12 Oktober 2012 8:46 PG
Tanpa Nama berkata...[Reply to comment]

beli bnyk2 cket bg singapore cuak..hahah


23 November 2012 7:28 PG
Tanpa Nama berkata...[Reply to comment]

Hebat2


15 Januari 2013 9:13 PTG
Tanpa Nama berkata...[Reply to comment]

good job NAJIB ehehe :D


18 Februari 2013 11:48 PTG
Tanpa Nama berkata...[Reply to comment]

beli skli teknologi laa..nnt senang nk bina semula sistem pesawat sndiri..kan2


9 Mac 2013 11:39 PTG
Tanpa Nama berkata...[Reply to comment]

Ini bukan soal politik tapi untuk pertahanan....Apa lagi beli, beli, beli.....demi mempertahankan maruah negara.


16 Mac 2013 4:20 PG
Tanpa Nama berkata...[Reply to comment]

saya setuju kita tunggu Pak Fa T50 buatan Rusia siap..itu lagi bijak sebap kita sudah ada perpindahan teknologi dengan Russia..jangan buat keputusan terburu2..relax je tapi tepat pada masanya dan berkesan!


20 Mac 2013 3:49 PG
Tanpa Nama berkata...[Reply to comment]

RAFALE FOR MALAYSIA
RAFALE UNTUK MALAYSIA


25 Mac 2013 5:14 PTG
Tanpa Nama berkata...[Reply to comment]

Tolong beli rafale kerana rafale mempunyai sistem radar untuk memintas nuclear kalau Israel melancar nuclear rafale beroperasi dengan satu jet pejuang rafale jadi kita tak akan kenakan sekatan ekonomi saya minta kepada semua tentera TUDM pilih rafale beli rafale please.


31 Mac 2013 10:05 PTG
Tanpa Nama berkata...[Reply to comment]

Tolong beli rafale kerana rafale mempunyai sistem radar untuk memintas nuclear kalau Israel melancar nuclear rafale beroperasi dengan satu jet pejuang rafale jadi kita tak akan kenakan sekatan ekonomi saya minta kepada semua tentera TUDM pilih rafale beli rafale please.


31 Mac 2013 10:07 PTG
hafiz berkata...[Reply to comment]

beli saja Sukhoi T-50


15 April 2013 9:30 PG
Tanpa Nama berkata...[Reply to comment]

Rafale atau S Typhoon,kdua2 ada istimewanya sendiri.Bagi sy yg penting kuantiti yg dibeli perlulah antara 24 - 36 unit barulah kita dapat lindungi ruang udara kita dgn lebih efisyen.
Juga kita boleh pencenkan pesawat yg tak ekonomikal tuk digunakan lagi seperti F-5/MB339A/ dan fokus pada 2 jenis shj iaitu Sukhoi 30MKM & rafale/Typhoon shj.
Malah pswat F-18D Hornet kita perlu tugakan khusus utk Naval attack sahaja tuk membantu unit kapal TLDM kita yg ase t masih lg kekurangan.
Untuk latihan kita perlu beli > byk MB339CCM yg boleh membantu tugas serangan udara ke darat.Skiranya ada wang lebih fikirkan juga utk pembelian Super Tucano utk low intensity usage eg memburu militan spt Abu Sayyaf atau penyrang Lahad Datu yg lalu.
Disini sy sertakan wish list sy utk TUDM:
1.18 buah SU30MKM
2.36 buah Typhoon/Rafale
3.8 F-18D S Hornet
4.24 MB339 CCM
5.24 S Tucano


16 April 2013 8:22 PG
pendekar 13 berkata...[Reply to comment]

napa lah .. malaysia kita ni susah sangat nak sebut Pak Fa T50..sebap tujuan utama ialah untuk menandingi Raptor @ F22 jiran sebelah di samping mengimbangi konflik di pulau Spratly..??


13 Mei 2013 9:53 PTG
Tanpa Nama berkata...[Reply to comment]

Beli satu set F/A 18E/F skali dgn Aircraft Carrier kn senang. berpuluh-puluh F/A 18 bleh sumbat kat satu Aircraft Carrier. Tapi kena ad pelindung macam Frigate, Battleship, Missile Cruiser and Submarine skali untk lindungi Aircraft Carrier, barulah bleh bina satu armada laut yg digeruni. Bleh protect Land, sea and Air skaligus.


4 Jun 2013 12:20 PG
Tanpa Nama berkata...[Reply to comment]

Kita ni mungkin masaalah dari segi kewangan...maklumla..negara kecik...pendapatan pun tak seberapa..walaupun hanya mampu membeli dalam kuantiti yang kecil..yang penting kita tetap memiliki kecanggihan seperti negara yang mampu...mcm US tu ...kalau boleh la...tak payah deal...sebab pengkhianat...apa yg US jual kepada kita kebanyakkannya Limited performance...


30 Julai 2013 2:52 PG
Tanpa Nama berkata...[Reply to comment]

kenapa malaysia tak nak beli jet F22 dengan F35.... ?


30 Julai 2013 3:22 PTG
brian mason berkata...[Reply to comment]

Us x nak jual


5 Ogos 2013 8:48 PG
brian mason berkata...[Reply to comment]

Us x nak jual


5 Ogos 2013 8:48 PG
Nhadri nash berkata...[Reply to comment]

Pada pendapat aku, ada baiknya kerajaan tambah kasi full 1 squadron 10 unit f18 super hornet + dgn yg sedia ada 8 unit f18d hornet. pas 2 ganti mig29 dengan rafale 18 unit. tudm ada 3 squadron penuh.
1. 18 unit su30mkm (semenanjung)
2. 18 unit rafale (semenanjung)
3. 18 unit f18 super hornet (borneo) labuan base.
kalau ada terjadi masalah kat laut cina selatan, x perlu jauhx2 dari semenanjung terbang ke sabah.. jimat kos jimat masa. lama tunggu bantuan dari semenanjung dah hancur pangkalan dan kapal perang tldm.


21 Ogos 2013 4:42 PG
Tanpa Nama berkata...[Reply to comment]

bodoh ang pa semua ni.kekalkan mig 29 dan tambah peswat baru.aku cadang rafale la.bentuk aerodinamiknya stail dan canggih.


21 Ogos 2013 6:08 PG
Nhadri nash berkata...[Reply to comment]

apa ni bro bodohx2, beri pendapat x perlu cakap orng bodoh.. masingx punya pandangan..ni mencerminkan peribadi anda sendiri..belum tentu anda itu bijak. terpulang pada kerajaan dan tudm itu sendiri. kalau nak tukar mig29 atau kekalkan. dorang lebih mengetahui semua, kita semua di sini cuma beri pendapat masingx2. hormat orang kalau anda mau di hormati.


23 Ogos 2013 11:10 PTG
Tanpa Nama berkata...[Reply to comment]

Perlu fikirkan banyak perkara dalam penngantian pesawat MiG-29N terutamanya soal logistik dan penyelenggaraan pesawat. Bagi saya yang hanya banyak mengetahui tentang pesawat melalui sumber-sumber di alam maya, saya berpendapat SU-30 Mk, SU-35, Sukhoi PAK-FA atau MiG-35 adalah pilihan terbaik. Ini adalah disebabkan oleh:

1. Kebanyakan juruterbang, para jurutera dan juruteknik pesawat MiG-29N sudah mempunyai kemahiran dengan teknologi pesawat dari negara Russia, jadi kos dan masa untuk latihan penerbangan atau penyelenggaraan dapat dijimatkan.

2. Tidak ada sebarang sekatan dikenakan untuk menggunakan apa jua senjata atau teknologi ke atas pesawat2 dari Russia. Jadi ada kebaikan dari segi R&D aeroangkasa Malaysia.

3. Dari pemerhatian saya, kesimpulan yang dapat dibuat ialah, prestasi pesawat2 tempur generasi baru dari Russia adalah yang terbaik jika dibandingkan dengan pesawat2 tempur yang sedang ditawarkan oleh negara2 Eropah dan USA.

Walaubagaimanapun, terpulang kepada pihak kerajaan untuk memilih pesawat yang paling sesuai bagi menggantikan pesawat2 MiG-29N.


27 Ogos 2013 7:09 PTG
Tanpa Nama berkata...[Reply to comment]

Malaysia ugut US kalau tak bg AIM120-C7 kita beli Typhoon atau Rafale dan Singapore ugut US sebenarnya begini. Singapore dapat AIM-120C7 kerana Singapore membeli dgn jumlah yang banyak produk US so Singapore adalah good and loyal customer utk US sudah tentu US jaga customer mcm ni. Singapore dapat radar AESA utk F-15SG tapi Malaysia cuma dapat radar PESA utk MKM Russia tak mahu jual AESA pada MALAYSIA tp Malaysia beli jugak MKM. Of cause US tak mahu jual jugak AIM-120C7 dan AESA kerana engineer Russia pun ramai di sini kalau aku jadi US pun aku tak berani nak jual dah lah jumlahnya sedikit. US offer AESA dgn AIC 120C7 pada INDIA dgn F-18F kerana jumlah yang INDIA order 126 unit dah tentu senang Boeing nak lobi kongress atas dasar kepentingan ekonomi ni cuba govt tak ambik SU-18 jumlah itu diganti dgn F-18F 36 unit mesti dapat cuba govt kata pulak kat Russia 36 biji SU030MKM 36 biji tentu dapat AESA mcm2 offer daoat business bro


8 September 2013 5:44 PG
Tanpa Nama berkata...[Reply to comment]

Dari memikirkan Typhoon dan Rafale baik fikir Beli SU35 atau SU-37 dgn jumlah 24 unit minta Russia bagi AESA confirm dpt punya Russia siap offer K -Club lagi nanti


8 September 2013 5:46 PG
Tanpa Nama berkata...[Reply to comment]

Dari memikirkan Typhoon dan Rafale baik fikir Beli SU35 atau SU-37 dgn jumlah 24 unit minta Russia bagi AESA confirm dpt punya Russia siap offer K -Club lagi nanti


8 September 2013 6:33 PG
pendekar 13 berkata...[Reply to comment]

buat jet sendiri tak boleh ke..???.........Malaysia kan semua BOLEh..!


19 September 2013 7:53 PG
pendekar 13 berkata...[Reply to comment]

..?? betul tak ..??. yg bijak2 pandai tu.....jawap..jawap ....???


19 September 2013 7:55 PG
Yogi Marsahala berkata...[Reply to comment]

Pesawat Pejuang canggih itu Eurofighter Thypoon dan Sukhoi SU-30 comment juga yer ke blog saya www.goocap.com


13 Oktober 2013 8:45 PTG
Unknown berkata...[Reply to comment]

Rafale utk Malaysia. Faktor utama ialah kos. Sebijik rafale harganya ~70Mil USD berbanding EF Typhoon yg menjangkau 120mil USD. Tp pd pendapat aku utk pertahan negara, tak perlu belanja lebih sgt utk udara. Navy pn perlu naiktaraf jgk memandangkan seteru utama kita ialah Indon bknnya Sngapore. Pastu tambah jgk sistem anti air Pantsir. Baru selamat negara.


1 November 2013 3:16 PG
ejat lee berkata...[Reply to comment]

nak buat jet sendiri boleh,tapi kerjasama antara negara kena ada jugak,bru prtukaran teknologi brlaku,ngara kita mampu buat jet menjelang 2020 tpi nk mintak 1 ja rakyat mlysia brsatu la,jgn dok buat rusuhan la demontrasi la,x suka pru kan ada,malu tgk rakyat kita yg dh x brtamadun,tambah pulak kepala depa yg dok hasut gila pangkat,darjat nie x hbs2 nk bangkang hal brkaitan aset ketenteraan buat malu ja


8 Januari 2014 12:49 PTG
Tanpa Nama berkata...[Reply to comment]

f-22 lagi hebat


13 Februari 2014 10:20 PTG
Tanpa Nama berkata...[Reply to comment]

tapi su-37 terminator lagiiii hebat belaka


13 Februari 2014 10:21 PTG
Fairooz Izwan berkata...[Reply to comment]

kerajaan takda duit, apa bergaduh la ampa....hehee


27 Februari 2014 10:51 PTG
Tanpa Nama berkata...[Reply to comment]

pak-fa belum teruji lagi,rusia - india masih berbalah utk pengeluaran jet tersebut, lagipon, hasil pertama mesti banyak masalah,sebab itu malaysia akan beli bila jet pejuang itu sudah matang atau berada 5 tahun di pasaran.


27 Mac 2014 4:07 PG
Tanpa Nama berkata...[Reply to comment]

aku cadangkan kita beli pesawat pilatus saja..hehehe..


27 Mac 2014 4:09 PG
anti komisen berkata...[Reply to comment]

Beli typoon 18,rafale 18,hornet 18,sukhoi 18 biji lagi baru la ada pelbagai penyerang.musuh ada goyang.kita hasil minyak banyak.jangan songlap.ALLAH murka.boleh beli berperingkat janji berterusan.


9 April 2014 10:43 PG
Tanpa Nama berkata...[Reply to comment]

1 typhoon/Rafale = 2 jas 39 gripen
Nak beli Jas gripen .


19 Mei 2014 10:15 PG
Tanpa Nama berkata...[Reply to comment]

bro bro malaysia...mempelbagaikan pesawat pejuang banyak kelebihan
malaysia adalah tropika dan khatulistiwa, banyak rupa bentuk bumi, bandar,gunung,bukit,hutan,hujan,laut, kabus dan awan...jenis pesawat ada peranan dan kelebihannya pada malam dan siang,..(MRCA) utama malaysia Sukhoi-30 MKM, F-18 Hornet,Ok juga kalau ditimbangkan untuk pembelian Eurofighter typhhon (Britain) sesuai pada kelajuan tinggi pada altitude rendah di gunung dan lereng bukit..bagus dalam strike dan close air support.mempelbagaikan bagus untuk kita tahu apa kelebihan dan kekurangan sesebuah pesawat dalam pelbagai keadaan...good job malaysia


13 Jun 2014 2:43 PG

Catat Ulasan

Saje2 Comment.

Followers

 

Return to top of page Copyright © 2010 | Flash News Converted into Blogger Template by HackTutors